Intelligens és automatizált

A digitalizáció dinamikus fejlődése és iparosítása rengeteg új lehetőséget teremt az Audi Hungaria számára. Vállalatunk 2023-ban is nagyot lépett az intelligens vállalattá válás útján, az új kezdeményezéseket Felix Schwabe, Matthias Müller és Svidró Mátyás segítségével vesszük számba, néhány 2023-as fejlesztést pedig közelebbről is szemügyre veszünk.

Az Audi Hungaria számára a digitalizáció többszörös jelentőséggel bír: egyszerre értelmezzük folyamatként, stratégiaként és gondolkodásmódként, azzal a közös céllal, hogy a gépekből és a szervezetből származó adathálózatok segítségével egyre hatékonyabbá és átláthatóbbá tegyük a működésünket. Ahhoz azonban, hogy a digitalizáció valóban eredményes és fenntartható stratégia lehessen, lépésről lépésre kell átalakítani a szervezeti hozzáállást is. A megvalósítást szisztematikusan kell megtervezni, ennek során azonosítani kell a digitalizálandó területeket és folyamatokat, valamint értékelni kell megvalósításuk lehetőségeit a szervezetben, hogy reálissá váljon az a nem is olyan távoli célunk, hogy digitális és intelligens vállalat legyünk. Felix Schwabe így jellemzi az Audi Hungaria legfontosabb digitalizációs célkitűzéseit: „Amit az elmúlt évtizedekben az automatizálás a termelésben elért, azt a digitalizáció és a mesterséges intelligencia korszerű módszereivel magasabb szintre tudjuk emelni. Azok a munkafolyamatok, amelyek eddig az emberi érzékelésre korlátozódtak, egyre jobban automatizálhatók. Ezt példázzák az olyan alkalmazási területek, mint a hegesztési fröccsenések felismerése és eltávolítása vagy a hegesztési pontok minőségellenőrzése, amelyek jelenleg kísérleti és előkészítési fázisban vannak a konszernen belüli rendszeres alkalmazás szándékával. A klasszikus termelési folyamatok mellett a jövőben a tudás- és adatfeldolgozás egyes lépései is egyre jobban digitalizálhatók lesznek. A robotok forradalmasították a karosszériaüzemeket, következő lépésként a rendszeres, rutinszerű tevékenységeket és a rendkívül összetett folyamatokat akarjuk automatizálni a digitalizáció segítségével.”

A 2023-as év fókusztémái

2023-ban az Audi Hungaria új szintre emelte a digitalizációt, hogy lépést tartson a technológiai fejlesztésekkel. A gyártási és üzleti folyamatokban új digitális megoldásokat próbáltunk ki, és folytattuk azok automatizálását. A járműgyártásban és a minőségirányításban bevetettük a mesterséges intelligenciát, míg a mindennapi üzletmenetben low-code alapú megoldásokat vezettünk be. Vagyis egyedi programkódok helyett gyakran kész, szabványos szoftvermodulokat használunk, melyeket intelligens metaadatokkal kapcsolunk össze úgy, hogy létrejöjjön a kívánt programviselkedés – az eredmény jelentős hatékonyságnövekedéssel jár. E folyamat természetes velejárójaként új szerepek (adatgondozók, adatszakértők vagy adatelemzők), valamint megfelelő képesítési programok is megjelentek vállalatunknál annak érdekében, hogy az új eszközöket és módszereket hatékonyan tudjuk alkalmazni. „Intenzíven dolgozunk azon, hogy kollégáinkat felkészítsük a digitális világra, más néven a digitális átalakulásra. A konkrét digitális megoldások megvalósítása mellett a fő célkitűzésünk az, hogy a digitalizáció iránti lelkesedést és kíváncsiságot felébresszük a munkatársakban.” – hangsúlyozza a vállalati kultúra átalakításának fontosságát Matthias Müller, Mátyás Svidró és Felix Schwabe.

Amit elértünk

2023-ban jelentős lépést tett az Audi Hungaria az „agilis vállalattá” történő átalakulásban. A gyártástervezésbe és a sorozatgyártási projektekbe is bevezettük az agilitást azzal az egyértelmű céllal, hogy gyorsabbá tegyük a projekteket, jelentősen minimalizáljuk az átfutási időt, és külső változások esetén rugalmasan tudjunk reagálni. A korszerű Process Mining módszerek segítségével a pénzügy és a beszerzés területén dolgozó munkatársak konkrét megtakarítást eredményező folyamatoptimalizációkat valósítottak meg. Ezen túlmenően felépült egy területeken átívelő „Low Code Lab”, amelyben a gyártás és az IT csapatai közösen valósítanak meg moduláris digitalizációs megoldásokat. Ezáltal a különböző üzleti területek folyamatainak hatékonysága jelentősen nőtt. A digitalizációs megoldások megvalósítása során a Volkswagen Konszern nemzetközi kompetenciáját is felhasználtuk. Példa erre a robotizált folyamatautomatizálási [Robotic Process Automation (RPA)] megoldás bevezetése a pénzügy területén, amit a Volkswagen Group Technology Solutions India együttműködésével hívtunk életre. A közös projektek mellett a különböző üzleti területek szakértői is egyre jobban hálózatba szerveződtek – például olyan formációkba, mint a „Scrum Café”, a „Big Data Community” vagy a „Digitalizációs Projektház”. Jelentős eredményt értünk el továbbá a jelentéstétel terén is: az Audi Hungaria ma már teljesen automatizált Low Code megoldásokkal rendelkezik, amelyek az adatokat a forrásrendszerekből nyerik ki, elemzik, majd minden egyes felhasználó számára testre szabottan prezentálják.

Amire büszkék lehetünk

„Amire személy szerint különösen büszke vagyok, az a digitális ökoszisztémánk, a digital.eco megalkotása. Abszolút úttörők voltunk, amikor belső digitális ökoszisztémát hoztunk létre a vállalaton belül. Itt a munkatársak bárhonnan, éjjel-nappal megtalálhatnak mindenféle információt, eseményt, képzést, kapcsolatot és eszközt a teljes digitalizációval kapcsolatban” – emeli ki Felix Schwabe az eredményeket, majd a digitalizációban rejlő potenciált hangsúlyozza. „További célunk, hogy munkatársainkat minél érdekesebb módon vezessük be a digitalizáció témájába. Népszerű az interaktív digitális hírlevelünk (digital.papers), kollégáink a digital.insights keretében külső szakértőkkel találkozhatnak, a digital.podcasttal, a digital.brownbag eseményekkel vagy a digital.breakfasttel pedig a továbbképzést és a hálózatépítést igyekszünk új szintre emelni. Legyen szó az evoCloud adatvezérelt vállalatirányítási platformhoz való hozzáférésről vagy épp a következő programozási automatizáláshoz szükséges „digitális információmorzsák” kereséséről, a digitalizálásra nyitott munkatársaink (digital.rebels) mindent megtalálnak az ökoszisztémában – mindezt teljesen új formátumokkal. Végeredményben tehát egy olyan decentralizált hálózatot szeretnénk megteremteni, amely maga is használja a digitális technológiákat, és továbbfejleszti őket a szervezet számára.”

A hálózatépítés és a tudásfejlesztés kezdeményezései mellett konkrét projekteredmények is születtek. A központi rendszerünkkel közvetlen kapcsolatban álló, felépített Process Mining megoldással már rövid időn belül jelentős megtakarításokat értünk el, míg a Robotic Process Automation segítségével megvalósított automatizálás a manuális munka határozott csökkentését tette lehetővé a leltározási folyamatok terén. Továbbá érzékelhetően le lehetett rövidíteni az MVP (Minimal Viable Product) [minimálisan életképes termék] szállítási időket az agilis IT-projekteknél.

digiPlant

A 2023-ban a hajtásgyártás koordinálásával életre hívott speciális műhely, amelyben a digitalizációval kapcsolatos új ötleteket tesztelik és valósítják meg, már kezdettől fogva izgalmas, „projekt a projektben” rendszerben próbálta ki magát. A digiPlant ugyanis egy olyan koprodukció, amelyben szakterületeken átívelően működnek közre szakemberek – az IT-tól a gyártástervezésen át a motorgyártásig. Ide szeretettel várjuk azokat a kreatív embereket, akik közösen dolgoznak egy projekten, gondolkodásuk eltér valamelyest a megszokottól, és valami egyedit akarnak alkotni. E munkamódszernek köszönhetően javul a vállalaton belüli együttműködés és tudástranszfer. Jelenleg két projekt is zajlik, az egyiknél, az elektromos hajtások területén a feladat: az elektromos motorok építése során törvényileg szolgáltatandó és reprodukálható adatokat maximális gyártási biztonság mellett hosszú távon kell tárolni, és bizonyítani kell, hogy nem manipulálhatók. A másik szakmaközi együttműködés igazi „saját gyermek”, és a terület megjelenéséről szól. A projekten a Győri Egyetem Design Campusa három tanszékének hallgatói közösen dolgoztak a tudományos együttműködés, az építészeti tervezés, a Must Win digitalizálás és a digiPlant core-csapat szakértőivel.

Data Driven Company@AH

2023-ban az Audi Hungariánál lefektettük az adatvezérelt vállalati kultúra alapjait. Tettük ezt azért, hogy a döntések minden szinten valós idejű adatok alapján születhessenek meg, a folyamatokat pedig tovább optimalizálhassuk és automatizálhassuk. Az elindított Data Driven Company@AH program a technológiai megoldások fejlesztésére, a szervezeti és folyamatszintű változások végrehajtására, valamint a szükséges készségek fejlesztésére és bővítésére fókuszál. A munkafolyamatot az adatstratégia megalapozásával és a legfontosabb szerepek meghatározásával kezdtük, majd sikeresen vezettük be az első Process-Mining megoldást, amely lehetővé teszi az adatok elemzésén alapuló folyamatoptimalizálást. Emellett kifejlesztettük és teszteltük az első integrációs megoldást, amely a jövőben lehetővé teszi a felhőalapú adatplatformok (pl. Microsoft Power Platform vagy AWS [Amazon Web Services]) használatát.

5G sebességgel az ipari termelés felé

Az 5G alapú hálózat a mindennapi internetelérésben már elterjedtnek mondható. Az Audi Hungaria a régióban elsőként épített ki ipari célú 5G hálózatot, mert meggyőződésünk, hogy a közeljövőben az efféle adatkapcsolat is szerves részét fogja képezni az ipari termelővállalatok rendszereinek. A kísérleti fejlesztés során az 5G hálózat a vállalat belső tesztpályájára próbaútra érkező, „frissen gyártott” autókat kapcsolja össze a vállalat termelési és minőségbiztosítási rendszereivel. A tesztidőszakra a vállalat és a Széchenyi István Egyetem szakemberei közösen fejlesztették ki a hálózat eléréséhez szükséges, járműre csatlakoztatható egységet, azonban a jövő autói már maguktól fognak kapcsolódni a járműbe integrált 5G interfészen keresztül. Az új rendszer könnyen integrálható a meglévő IT-infrastruktúrába, komolyabb adatátviteli sebességre képes, és jelentősen növeli a járműdiagnosztika hatékonyságát, hiszen a vizsgálatok a vállalat bármely pontján lefuttathatóak lesznek, mivel nem helyhez kötöttek. A jövőben folytatjuk az 5G ipari hálózatok különböző alkalmazási lehetőségeinek tesztelését. A rendszer kialakítására tárgyalásokat kezdeményeztünk a MAGE (Magyar Gépjárműipari Egyesület) oldaláról a Nemzetgazdasági Minisztérium és a HIPA (Nemzeti Befektetési Ügynökség) felé, és a legjobb úton vagyunk az ipar követelményeinek leginkább megfelelő technológiai és törvényi háttér kialakításában.

5G
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.