Ausbildung-hero

Széles körű képzési spektrumra
épülő innovációs ökoszisztéma

Társadalmi felelősségvállalás az oktatásban. Kiemelt terület ez az Audi Hungaria számára, hiszen az ipar alapvető feladatának tartjuk az utánpótlásnevelésben és a gyakorlatorientált képzésben való szerepvállalást. Ezen a téren úttörőként haladunk, és mára valódi képzési mátrixot fejlesztettünk! Ezt mutatjuk most be két egyedülálló egyetemi kutatási kooperációnk mentén.

Az otthonunkat adó régió, német üzleti szereplőkben igen gazdag. Az Audi Hungaria olyan oktatási rendszert épített és támogat, amely a kultúrák találkozásának, a gazdaság igényeinek és az egyén választott karrierútjának keresztmetszete. Mit nyújt pontosan ez a rendszer?
Németh Kata az innovációs és oktatási ökoszisztéma területére kalauzol el minket, Kocsis Zoltán pedig a szakképzés értékeit mutatja be.

Audi Hungaria Iskolaközpont:
óvodától az érettségiig és tovább

Az intézményt a német és magyar kultúra találkozóhelyeként alapították, amely az interkulturális és kétnyelvű tanulás otthonául szolgál. Mindezek mellett olyan kultúrákon átívelő és módszertani értéket teremt, amely garantálja a magas képzési színvonalat. Egyrészt az iskola kiváló szakmai és nyelvi képzést kínál, mely kaput nyit a hazai és nemzetközi iskola- és felsőoktatási rendszer irányába. Másrészt a Magyarországon és Németországban egyaránt elismert képzésnek köszönhetően az intézmény támogatja az országok közötti (re)integrációt. Harmadrészt az Audi Hungaria Iskolaközpont a kultúrák találkozóhelye, így az nemzetköziség fontos ösztönzője. Az Audi Hungaria Iskolaközpont lépésről lépésre jutott el oda, hogy háromtól húszéves korig biztosít nevelési-oktatási platformot, továbbá a világ 135 külföldi német iskolája közül egyike azon keveseknek, amely kiváló (Excellente Deutsche Auslandsschule) minősítéssel elismert, és az egyik legjobb alapítványi iskola Magyarországon. Összesen 850 gyerek és fiatal tanul itt élményalapúan, gyakorlatközpontú, támogató környezetben. Az érettségizők pedig kettős, német és magyar érettségi bizonyítvánnyal és kiváló idegennyelv-tudással kezdhetik meg felnőttéletüket.

Mi történik az érettségi után?

A fiatalok kétéves szakképzésben tanulhatnak tovább, még mindig az Audi Hungaria Iskolaközpont keretein belül, egy még inkább gyakorlatorientált, duális képzési rendszerben. A német struktúra szerint működő ipari és kereskedelmi technikus képzés során a diákok az iskolai tananyag mellett a vállalat területén szerzett hatékony tudásra tesznek szert. Ez azt jelenti, hogy a képzésüknek megfelelő tapasztalatokat gyűjthetnek üzleti környezetben, gyakorlati példákból, majd a képzés végén a német duális középfokú képzési rendszer szerinti magyar és német szakmai bizonyítványt kapnak, és kiemelkedő tudással érkeznek a munkaterületükre.

A duális szakképzés részünkről pilotprojektként indult, majd intézményesítettük, ami több kezdeményezésünket is jellemzi – tiszta lappal, előzmények nélkül, rengeteg befektetett munkával alakítottunk ki új tanulmányi lehetőségeket. Igaz ez például a Győri Szakképzési Centrummal, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a Kulturális és Innovációs Minisztériummal létrehozott együttműködéseinkre is. Ezek lényege, hogy mi duális képzési partnerként veszünk részt napi szinten az iskolarendszerű képzésben, a képzési programok kialakításában és a közös célok megfogalmazásában. De egy kicsit távolabbra tekintve: új szemléletet kellett hoznunk a középfokú és a felsőfokú oktatás közti átjárhatóságba, így az okleveles technikusképzés tartalmai kreditként számolhatók el az egyetemen. Az érintettek összefogásában jött létre a Győri Tudástranszfer Központ, hogy jó tapasztalatokat osszon meg, és eredményesen alakítsa a modern oktatási környezetet a munkaerőpiac mindenkori igényeinek megfelelően. A projektszemléletű, igazi gyakorlati alapokra építkező felsőoktatási programok nagyon fontosak. 2015 óta évi közel félszáz duális hallgatót fogadnak és képeznek a szakterületeink az Audi Hungariánál. Hosszú évek ipari tapasztalatával rendelkező kollégáinknak pedig tudományos érdeklődés esetén egyedi fejlődési utakat biztosít a vállalat, ösztönözve a jövő stratégiai kompetencia területeinek bővítését, valamint egy speciális előmeneteli programot.

Komplexen gondolkodunk
Az oktatással kapcsolatos küldetésünk vállalati stratégiánkban fogalmazódik meg:
olyan innovációs ökoszisztéma felépítése, amely megteremti a párbeszédet, a kooperációt és a megvalósítási kereteket
az ipar, a tudományos szereplők és a kapcsolódó intézmények között.

Kiemelt szempont: az életen át tartó fejlődés

Oktatási rendszerünk lényege, hogy tanulóink és munkavállalóink az életük vagy karrierjük bármely pontján képesek legyenek szakmailag fejlődni vagy még magasabb szintre lépni – így mindenki számára biztosítjuk a tanulás lehetőségét. Amit motiválhat belső késztetés, de szakmai elvárás is, és ami kiterjed a felnőttképzésre, a felsőoktatásra, átképzésre, szakmai  kompetenciák vagy éppen soft skillek fejlesztésére. A vállalat a belső szakmai és nem szakmai továbbképzéseket az Audi Akadémia portfóliójával, számos külső képzést pedig tanulmányi szerződés formájában támogat hosszú évek óta.

Reformok élő adásban:
képzések a felsőoktatásban

2015-ben az Audi Hungaria egyedülálló módon a győri Széchenyi István Egyetemmel közösen hozta létre a Járműmérnöki Karát, kutatókat, tantárgyakat, duális képzési programot, kutatási együttműködéseket biztosítva a felsőoktatás résztvevői számára. Ennek köszönhetően ma mérnökeink, közgazdászaink és logisztikusaink 65-70%-a kerül ki a Széchenyi Egyetemről, összességében pedig 80%-uk érkezik valamely partneregyetemünkről.
Sok munkatársunk van ugyanakkor, aki már diplomás, mégis szüksége lehet új ismeretekre. Egy új üzleti szegmens igényei miatt szeretnénk például olyan IT-szakembereket alkalmazni, akik az átlagosnál rövidebb idő alatt sajátíthatják el a szükséges SAP-ismereteket. Ilyenkor fordulhatunk az Audi Hungaria belső képzési rendszeréhez, és amennyiben ott nem találunk megfelelő alternatívát, úgy az egyetemekkel együttműködve új, rövidített képzési programokat hozunk létre, amelyek kiegészítik a meglévő felnőttképzést.

Innovációs küldetés

A felsőoktatással, tudománnyal közös kooperációink fókusza a kutatás, a fejlesztés és az innováció, amelyek mind a gyakorlatorientált oktatás alapjai. Képessé tenni a szakértő fiatalokat és munkatársainkat a változásra, a fejlődésre, az újszerűségre, a megkérdőjelezésre és a megoldáskeresésre jelentős küldetés számunkra, természetesen a szakmai tartalmak biztosítása mellett. Támogatjuk partnerintézményeink nemzetközivé válási törekvéseit, láthatóságát és megítélését, legyen szó akár a Formula Student hallgatói fejlesztőcsapatok vagy az Audi Development Camp hallgatói bootcamp közös fejlesztési projektjeiről. Együttműködéseink a tudományos és oktatási intézetekkel megteremtik annak lehetőségét, hogy munkatársaink más szakértőkkel üljenek egy asztalnál, és folyamatos kooperáció keretében fogalmazzanak meg kérdéseket és megoldási stratégiákat akár az ipar felvetéseire, akár képzési területen, vagy épp az egyetemnek és a vállalatnak is bevételt jelentő üzleti innovációs projekt keretében.

quote-mark

A felsőoktatással, tudománnyal közös kooperációink
fókusza a kutatás, a fejlesztés és az innováció, amelyek
mind alapjai a gyakorlatorientált oktatásnak.

Building

Jelenleg 11 szakmában 5 partneriskolával dolgozunk együtt középfokon;
a felsőoktatásban több hazai partneregyetemünk közül
kiemelt jelentőségű a győri Széchenyi István Egyetemmel közös,
sokszínű együttműködési portfóliónk az oktatás, a kutatásfejlesztés,
valamint az innovációs projektek terén.

Plan

A hidrogén jövője és a szén-dioxid körforgásba állítása

Vállalatunk több ígéretes projekten is együtt dolgozik a Széchenyi István Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel, de az egykori Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium is a partnereink között található. Míg az egyetemek tudományos szemszögből közelítik meg a témákat, addig az Audi Hungariánál iparilag alkalmazható modellekben gondolkodunk, az együttműködés pedig minden fél számára gyümölcsöző. Következzen erre két példa!

Tobias Attensperger
Tobias Attensperger
Vezető, Projektmenedzsment Járműhajtások
1

Az egyik kiemelt téma, amin jelenleg dolgozunk, a hidrogén energiaforrásként való felhasználása ipari környezetben. Ehhez egy elektrolizátor segítségével, víz bontásával állítunk elő hidrogént és oxigént, azzal a fókusszal, hogy az így keletkezett hidrogénből miként tudjuk a vállalat számára legcélszerűbb módon kinyerni a benne tárolt energiát. Míg a Széchenyi István Egyetem a 100%-ban megújuló energia felhasználásával előállított zöldhidrogén technológiájára fókuszál, addig minket a CO2-semlegesség, és általa a globális energiaválságoktól való függetlenedés is motivál – avat be Tobias Attensperger projektvezető.

Munkánk egy további jelentős része a CO2-témájára fókuszál: ennek kapcsán egy DAC-szűrőt (Direct Air Capturing berendezést) telepítünk,amely képes kivonni a levegőből a már kibocsátott szén-dioxidot. Ez első lépésként felhasználható lesz üvegházi növénytermesztésre, azonban a föld alatti tárolás lehetőségeit is vizsgáljuk, amivel valóban aktívan csökkentjük a levegő CO2-tartalmát. A CO2 a mesterséges üzemanyagoknál (például az e-metán, e-üzemanyagok, e-metanol stb.) is hasznosítható, szén-dioxid-körforgást eredményezve. A mesterséges és bioregeneratív üzemanyagok motorjainkra gyakorolt hatásának tesztelése és elemzése szintén ennek az együttműködésnek keretében történik. Továbbá azon is dolgozunk, hogy a szén-dioxid-kibocsátást mesterséges intelligencia segítségével már a keletkezése során tetten érjük, és a kapott adatok alapján a későbbiekben csökkenthessük vagy teljesen megszüntethessük ezeket a forrásokat.

2

Akusztika a virtuális szimulációkban

Az Audi Hungaria Járműmérnöki Karának Járműfejlesztési tanszékén egyszerre végzünk utánpótlás-nevelést és kutatás-fejlesztést: A nemrég véget ért, az MTA és az Audi Hungaria közös támogatásával elnyert Lendület program keretében új járműakusztikai szimulációs módszertanokat fejlesztettünk ki négy fiatal kutatóval. Közülük hárman doktori tanulmányaik befejezését követően már az Audi Hungaria Járműfejlesztés részlegén dolgoznak, a negyedik pedig a tanszéken maradt kutatóként – meséli dr. Feszty Dániel tanszékvezető, aki egyben vezető is a Járműfejlesztés területén.
Az Audi Hungaria igazán különleges szerepet játszik a Kelet-Európában jelen levő járműgyárak közt, hiszen jelentős Műszaki Fejlesztés részleggel is rendelkezik Magyarországon. Az ehhez kapcsolódó utánpótlásképzést és kutatás-fejlesztési tevékenységeket hivatott támogatni az Audi Hungaria által éppen tíz éve alapított Járműfejlesztési Tanszék a győri Széchenyi István Egyetemen. A tanszéken főként virtuális járműfejlesztést támogató módszertani fejlesztésekkel foglalkozunk, vagyis olyan megoldások kidolgozásával, amelyek lehetővé teszik a kísérleti alapú fejlesztési folyamatok számítógépes szimulációkkal való helyettesítését, ezáltal gyorsabbá, olcsóbbá és pontosabbá téve a járműfejlesztési folyamatokat, ami egy fontos versenyképességi mutató.

quote-mark

Míg az egyetemek tudományos szemszögből közelítik meg a témákat, addig az Audi Hungariánál
gazdaságilag megtérülő és iparilag alkalmazható
modellekben gondolkodunk.

Dr. Feszty Dániel
Vezető a Járműfejlesztés területén belül,
tanszékvezető, egyetemi tanár
Járműfejlesztési Tanszék Audi Hungaria Járműmérnöki Kar

Ezt Dániel egy akusztikai példán keresztül szemlélteti: „Mivel egy autó esetében a vezető- vagy utasélményt akár 20-30%-ban is a beltéri zajok határozzák meg, a beltéri akusztika az egyik legfontosabb tulajdonsága egy járműnek.” A járműfejlesztés egyik nagy kihívása tehát az, hogy a vásárló megfelelő Audi-hangzással találkozzon mind a klasszikus belső égésű motorral, mind pedig a villanymotorral működő típusok esetében.
„A kutatásaink eredményeképpen felállítottunk egy, a régióban egyedülállónak számító, úgynevezett Biot-paraméterek mérésére szolgáló laboratóriumot, amelyben az akusztikai szimulációkhoz szükséges bemeneti adatokat tudjuk meghatározni” – folytatja a szakember.
A Biot-paraméterek a járművek utasterében található kárpitok zajelnyelő képességét fejezik ki. „A mérések pontos elvégzése mélyreható szakmai és tudományos tudást kíván, és annyira újszerű, hogy számos aspektusa jelenleg is kutatás tárgyát képezi. Az Audi Hungariával együttműködve a Volkswagen Konszern különböző márkáinak szállítunk ilyen jellegű mérési adatokat, ezzel is támogatva vállalatunk legmodernebb fejlesztési folyamatait.”

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.