ESG HERO

ESG az Audi Hungariánál

Az ESG – az environment, social és governance (környezet, társadalom és irányítás) szavak rövidítése – a vállalatok fenntarthatósági teljesítményének objektív értékeléséhez biztosít keretet. A vonatkozó paraméterek megmutatják, hogy egy vállalat mennyire környezetbarát és társadalmilag elkötelezett módon, milyen vállalkozói irányítással működik, illetve hogyan fog fejlődni. Az ESG stratégiai fontosságú számunkra, ezért a Next Level stratégiánk alapvető eleme.

ESG A NEXT LEVEL STRATÉGIÁBAN
Az Audi Hungaria egyértelműen beillesztette az ESG-t átfogó vállalati stratégiájába. A „pozitív hozzájárulás a világhoz” stratégiai cél az összes ESG-dimenzióra kiterjed, és nemcsak a vállalat, de minden felelős vezető számára is hangsúlyozza e kulcsfontosságú téma jövőbe mutató jelentőségét, egyúttal kijelöli az irányt a létrejövő vezetői célmegállapodások és az üzleti egységek célkitűzései számára is. 2023-ban az Audi Hungaria bizonyította elkötelezettségét számos ESG-tevékenységgel kapcsolatban, valamint jövőbe mutató Next Level kezdeményezést indított el az ESG minden dimenziójában.

quote-mark

ESG@AH = pozitív hozzájárulásunk
a világhoz

Michael Breme
Az Audi Hungariánál éljük a felelősséget: munkatársainkért, a társadalomért, partereinkért és vevőinkért. Ebből kifolyólag elkötelezettek vagyunk az ESG-szemléletmód iránt, amely alapjaiban határozza meg tevékenységünket. Az ESG mélyen gyökerezik stratégiánkban, amely mentén konzekvensen haladunk egy élhetőbb jövő felé vezető úton. Mindennap lelkesen dolgozunk ökológiai lábnyomunk csökkentésén, a stakeholdereinkkel szembeni felelősségünk teljesítésén és új mércék felállításán a vállalatirányítás területén. A legjobb úton járunk, és fáradthatatlanul dolgozunk, hogy pozitív hatással legyünk környezetünkre, Győrből a világnak.

Michael Breme, az igazgatóság elnöke, Audi Hungaria

Az ESG irányába tett konzekvens lépések termékeink és erős márkánk mellett létfontosságúak az Audi jövőképessége szempontjából. Ennek értelmében az ESG-re nagy lehetőségként tekintek, különösen a világ legnagyobb motorgyárának e-mobilitási transzformációja során. Az Audi Hungaria élen jár az ESG-stratégia fókuszált megvalósításában. Meggyőző, ahogy know-how-jával és elkötelezettségével projekteket támogat a konszernben, és saját, jövőbe mutató kezdeményezéseket ösztönöz. A környezeti és szociális témákban indított számos kezdeményezés mellett lenyűgöző az Audi Hungaria hozzájárulása a Volkswagen Konszern többdimenziós ESG-adatmodell projektjéhez.

Jürgen Rittersberger, az AUDI AG pénzügy, jog és IT-területekért felelős igazgatótanácsi tagja

Jürgen Rittersberger
Gerd Walker
Az Audit a fenntartható mobilitás vezető szereplőjévé fejlesztjük. Ennek szellemében attraktív termékeinknél nemcsak hangsúlyt helyezünk a fenntarthatóság témájára, de mindezt 360 fokban, a teljes értékteremtési láncra vonatkozóan tesszük. Ebből kifolyólag alkottuk meg „360factory“ célunkat és vezettük be Mission:Zero környezetvédelmi programunkat. Az Audi Hungaria az ESG iránti elkötelezettségével egyik zászlóshajónk ezen a téren, nagymértékben hozzájárulva fenntarthatósági céljaink eléréséhez.

Gerd Walker, az AUDI AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagja
Az AUDI HUNGARIA Zrt. felügyelőbizottságának elnöke

ESG-lista TOP 25

Az Audi Hungaria a legjobbak közt!
A HVG és a Planet Fanatics’ Network által 2023-ban közösen készített fenntarthatósági rangsor a Magyarországon működő száz legnagyobb vállalat esetében arra kereste a választ, melyek hazánk legfelelőségteljesebb vállalkozásai környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból. Az Audi Hungaria a 14. helyen végzett, egyedüli autóipari szereplőként bekerülve a top 25-be, és a dobogó legfelső fokát kiérdemelve az autóipari vállalatok között.

Stakeholder-felmérés

Die Universität Hamburg und Audi Hungaria führten gemeinsam eine umfassende Online-Befragung mit fast 1.000 Teilnehmenden durch. Dabei wurden von verschiedenen Stakeholdern die persönliche Einstellungen, die Zielerreichung und der Beitrag von Audi Hungaria zu den Sustainable Development Goals (SDG) der UN ermittelt, und zwar sowohl im privaten als auch im beruflichen Umfeld. Die externen Stakeholder wurden zusätzlich befragt, welche Key Performance Indikatoren (KPIs) für Audi Hungaria besonders wichtig sind. Die Daten wurden anonymisiert ausgewertet.

Universität Hamburg
Patrick Heinecke
Az üzleti fenntarthatóság és a pénzügyi teljesítmény változó környezetében eligazodó, célorientált szervezetként – folyamatosan pozitív hatásunk növelésén dolgozva, Győrből a világnak – ki kell emelnünk stakeholdereink szerepét az ESG-stratégiáinkban. Ők azok, akik olyan nézőpontot és betekintést adnak, valamint elvárásokat támasztanak felénk, amelyek gazdasági tevékenységek révén segítenek társadalmi és környezeti ökoszisztémánk fejlesztésében. Nagyra értékeljük, hogy egyedülálló stratégiai szakértői hálózatunk ebben a segítségünkre van. Prof. Dr. Alexander Bassennel a Hamburgi Egyetemről, az ESG egyik vezető szakértőjével közösen végeztük el azt a fontos stakeholder-felmérést, melyből rendkívüli következtetéseket vontunk le. Személy szerint úgy vélem, stakeholdereink bevonásával erősíthetünk vállalatunk jó ügyek iránti elkötelezettségén, környezeti és társadalmi hatást érhetünk el, miközben biztosítjuk pénzügyi teljesítményünket.

Dr. Patrick Heinecke, Igazgatósági tag Pénzügy, IT, Beszerzés és Compliance, Audi Hungaria

Az Audi Hungaria már nagyon korán elkezdte elemezni a környezetre és a társadalomra gyakorolt hatását, hogy megértse: hogyan működik a vállalat a fenntartható fejlődési célokkal összhangban, mit jelent ez a stakeholderek számára, ám mindenekelőtt azt, hogy hol tud még jobban teljesíteni. A vállalat ezzel úttörő szerepet vállal Magyarországon és minden bizonnyal a Volkswagen Csoporton belül is.

Prof. Dr. Alexander Bassen, a Hamburgi Egyetem tőkepiacok és menedzsment professzora

Prof. Dr. Alexander Bassen
Tätigkeitsbereiche

EREDMÉNYEK

A magánszférában az öt leggyakoribb fontos megállapítás közül négy egyértelműen az alapvető emberi szükségletekhez kapcsolódik (egészség, pénzügyi biztonság, ellátásbiztonság, víz és élelmiszer). A válaszadók az időskori pénzügyi biztonság és egészség terén látják a legnagyobb hiányosságokat. A saját munkahely kiemelten fontos számukra, amelynek pénzügyi szempontból vonzónak, biztonságosnak és modernnek kell lennie. Az ezt követő négy legfontosabb téma mind a vállalatok fenntarthatóságával foglalkozik. Ezek között egyaránt megtalálható a társadalmi (emberi jogok, integritás) és a környezeti aspektus (környezetbarát termelés, az erőforrások gazdaságos felhasználása).

SZOCIÁLISAN ÉRZÉKENY MUNKÁLTATÓ

1. biztos munkahely

2. testi és szellemi egészség minden életkorban

3. a munkáltató által biztosított szociális és emberi jogok

4. pénzügyileg vonzó munkahely

FELELŐS MUNKÁLTATÓ

1. a vállalat környezetbarát termeléssel, valamint a gyártás során fellépő negatív környezeti hatások elkerülésével gyakoroljon pozitív hatást a bolygóra

2. óvja a környezeti erőforrásokat

Environment

Robert Buttenhauser
Az Audi Hungaria évi több mint 1,6 millió erőforrás gyártásával a világ legnagyobb motorgyára, ami egyúttal nagy felelősséget is jelent számunkra. A termelés a legnagyobb energiafogyasztó és ezáltal kibocsátó a gyártótelephelyünkön. Az évek során konzekvensen csökkentettük CO2-kibocsátásunkat, egészen a mérleg szerinti CO2-semleges működés eléréséig. Azonban ennél még többet szeretnénk: holisztikus szemlélettel mindennap azon dolgozunk, hogy termelésünket és logisztikai folyamatainkat még fenntarthatóbbá tegyük.

Robert Buttenhauser, Igazgatósági tag Motorgyártás/Járműhajtások, Audi Hungaria

Mission:Zero

Az AUDI AG környezetvédelmi programja keretében az alábbi négy cselekvési területen zajlanak kiemelt aktivitások, melyek célja a telephelyek környezeti lábnyomának csökkentése. Az Audi Hungaria ökológiai lábnyomának csökkentésén túl ugyanakkor a tágabb környezet állapotának javítását, az élhető és fenntartható jövő megteremtését is szem előtt tartja.

quote-mark

Célunk: 2050-re elérni
a nettó zéró CO2-kibocsátást.

Zoltán Les
Vállalatunk 26 éve gyárt prémiumszegmensbe tartozó autókat Győrben. Rugalmas járműgyártásunkat számos okos- és fenntartható megoldás támogatja, mint például a szárazleválasztás technológiája a lakkozónkban. Az Audi Hungariánál már korán felismertük a fenntartható energiaellátás előnyeit: csarnokaink fűtésénél évek óta támaszkodunk a gyárterületünkön található napelempark által termelt elektromos energiára es a geotermiára. Büszkék vagyunk arra, hogy mérleg szerinti CO₂ -semleges gyártásunkkal pozitív hatással vagyunk az Audi termelési hálózatára és környezetünkre.

Les Zoltán, Igazgatósági tag Járműgyártás, Audi Hungaria

Díjazott törekvéseink

Green Award 2023
2023 szeptemberében a Sustainable World konferencián Mission:Zero környezeti programjával vállalatunk „Az Év Zöld Nagyvállalata” kategóriában dobogós helyezést ért el.

Környezeti Megtakarítás Díj
2023 novemberében az Audi Hungaria a Büchl Hungariával közösen megvalósított, pénzügyileg megtérülő, fenntartható hulladékszállítás projektjével érdemelte ki a KÖVET Egyesület „A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs: három éven túl megtérülő beruházások” kategóriájának díját.

2023-AS FENNTARTHATÓSÁGI AKTIVITÁSAINK

Munkatársak

 • Road to Mission:Zero ötletbörze munkatársi környezetvédelmi javaslatokkal.
 • PET-palackok csökkentése projekt a kollégák érzékenyítésére.
 • Project1Hour konszernszintű éghajlatvédelmi kezdeményezés klímaügyi workshopokkal az Audi-dolgozók számára.
 • Gyógy- és fűszernövénykertek + Audi méhészet a vállalat területén a biológiai sokféleség megóvására.
 • Szerződéses munkatársi buszjáratok optimalizálása a szén-dioxid-kibocsátás és az utazási költségek csökkentésére.

A JÖVŐ GENERÁCIÓI

 • Audi Iskola környezetvédelmi projektnapok gyerekeknek biodiverzitásról és újrahasznosításról.
 • Biodiverzitás program az Audi Akadémia duális szakképzésében részt vevő tanulóinak önkéntes természetvédelmi projektnap keretében.
 • A győrszentiváni ökoiskola számára interaktív tanóra a természet védelméről.

KÖZÖSSÉG

 • Az Audi Social Day keretében a győrszentiváni tanösvény megújítása audis kollégákkal.
 • Szénabála-adományozás Győr környéki egyesületeknek.
 • Használt raklapok felajánlása gyerektáboroknak kreatív installációk építéséhez.
 • Magyarországon egyedülálló adományközpont az Audi Hungaria támogatásával.

TERMELÉS

 • PPE-hajtások szállítása zöldvonatokon a Győr–Ingolstadt vonalon.
 • Száraz leválasztás a lakkozóban jelentős energiaés vízmegtakarítással + CO2-kibocsátás-csökkentéssel.
 • Pirolízis a gumihulladék újrahasznosítására a műanyagipar számára.
 • Az Alumínimum Closed Loop projekt keretében 5000 tonna alumínium hasznosítása 2023-ban. A magas minőségű újrahasznosítás során hozzávetőleg 95%-os energiamegtakarítás érhető el az elsődleges alumínium előállításához képest
 • E-teherautók a hulladékszállításban, jelentős CO2-kibocsátást elkerülve az Alu Closed Loop projekt kiszolgálása során.

NEXT LEVEL KEZDEMÉNYEZÉSEINK

Fotovoltaikus rendszer 2.0:

két lépésben tovább bővítjük Európa egyik legnagyobb tetőre telepített napelemparkját. A rendszer várható csúcsteljesítménye

18 MWpeak és 25.900 MWh/év.

> A jövő ESG gyára, hogy a nagy szériás e-motorok gyártása az ESG-kritériumok nagyobb mértékű figyelembevételével történjen. Ennek érdekében megvalósul a sorozatgyártás kiemelt vizsgálata a teljes gyárra és a környezetre történő hatások figyelembevételével. Ezen követelmények és specifikációk valamennyi jövőbeli gyártóterület tervezési folyamatába beépülhetnek. A víz körforgásos felhasználása, vagyis a szennyvíz megfelelő tisztítása után annak technológiai vízként történő újrahasznosítása.

> A víz körforgásos felhasználása, vagyis a szennyvíz megfelelő tisztítása után annak technológiai vízként történő újrahasznosítása.

> Direct Air Capture (DAC) berendezés a levegőben lévő CO₂ 100%-ának kiszűrésére és a kibocsátás megszüntetésére. Az Audi Hungariánál egy pilotberendezésen dolgozunk a Széchenyi István Egyetemmel együttműködve, melyet teljes egészében a magyar állam finanszíroz. Az egyéves projekt magában foglalja a koncepcionálást, a tervezést és a DAC-berendezés beszerzését, valamint a szükséges infrastruktúra kialakítását, beleértve az életciklusanalízist és a DAC-technológia nagyvállalati felhasználási lehetőségeinek elemzését.

> Zöldhidrogén előállítása elektrolízissel annak érdekében, hogy csökkentsük a nehezen dekarbonizálható területek CO2-kibocsátását.

> Hőmenedzsment optimalizálása az épületekben a hőveszteség lokalizálásával és megfelelő optimalizálásával.

> 2nd Life akkumulátorok, melyeket a háztartási napelemrendszerekből származó energia tárolására használnak fel.

Social

Németh Kinga
Az Audi Hungaria közössége jelenti fenntartható sikereink zálogát. Szívünkön viseljük munkatársaink teljes körű egészségének hosszú távú megőrzését: ebben a szellemben támogatjuk jóllétüket, folyamatos fejlődésüket és kiteljesedésüket, hogy elérhessék céljaikat. Számunkra magától értetődő, hogy 12 ezer munkatársunkkal nagymértékben segítjük azt a közösséget, amelynek mi is tagjai vagyunk. Tesszük ezt kollégáink önzetlen önkéntes munkáján, valamint vállalatunk szponzorációs és adományozó tevékenységén keresztül. Az Audi Hungaria kiterjedt regionális és nemzetközi kapcsolatai nem csak szakértelmünket és személyes hálózatainkat kötik össze, de segítőkészségünket és felelősségtudatunkat is.

Németh Kinga, Igazgatósági tag Személyügy és Szervezet, Audi Hungaria

2023-as elismeréseink

Prevenciós Díj
Az AUDI AG pályázatán az Audi Hungaria hat beadott pályázatából hármat díjaztak, melyek közül kettő kategóriagyőztesként végzett.

Az Év Legvonzóbb
Munkaadója

A Nagy Pályakezdő Kutatáson vállalatunkat „Műszaki, mérnöki” területen a 2023-as Év Legvonzóbb Munkaadójának választották, míg a Zemployer Brand kreatív kampányok megmérettetésén a Plan@Tech mérnökhallgatói versenyünk a közönségszavazáson első helyezést ért el, a szakmai zsűritől pedig ezüst minősítést kapott.

Családbarát Munkahely Tanúsítvány
A Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. elismerése olyan vállalatoknak, amelyek támogatják munkavállalóikat a családjukon belüli szerepeik megélésében, valamint a munka-magánélet egyensúly megtartásában.

CSR Hungary Díj
„Tenni Jó!” önkéntes projektünket a „Legjobb CSR Programért – Közös ügyek – közös felelősség” kategóriában a vállalati fenntarthatóság és felelősség legjobbjai között díjazták.

Magyarország Legvonzóbb Munkahelye Díj
Az Audi Hungaria az összesített mezőnyben és az autóiparági munkáltatói kategóriában is első helyet ért el a PwC Magyarország által végzett online kutatásban.

2023-AS AKTIVITÁSAINK

Társadalom&munkatársak

Audi Hungaria befogadási felmérés, mely konszernszintű kutatás során a nyitottság, megbecsülés és bevonás szintjét mértük az Audi Hungariánál.

Audi Social Day az AUDI AG nemzetközi önkéntes napja, mely június 24-én került először megrendezésre. A kollégák a vállalat valamennyi gyártótelephelyén egy teljes napig segítették munkájukkal a régiójukban élőket. A győriek öt különböző projekten dolgoztak, többek közt egy sporttelepet és a Gondviselés Házát újították fel, ploggingolva szemetet szedtek, tanösvényt tisztítottak és térképre rajzolták a kerekesszékkel elérhető győri közületeket.

Segíts, hogy segíthessünk!
A társadalmi szolidaritás jegyében az Audi Hungaria támogatásával ősszel megnyitott Győr adományközpontja, a „Fogadó”, továbbá vállalatunk 15 000 eurós adománynyal járult hozzá a „Segítő Kerekített Forintok” alapítvány munkájához.

Sokszínűség&Befogadás:
a fenti felmérés eredményeit javítandó aktívan támogatjuk a sokszínűséget és a befogadást, a tiszteletteljes, partneri viszonyt és a toleranciát, mindezzel pedig olyan környezetet teremtünk, amely minden egyes kollégánk egyéniségének teret enged.

Lányok napja a gyártási és szolgáltatási területek iránt érdeklődő fiatal hölgyeknek, akik gyárlátogatással egybekötött beszélgetések során szerezhettek inspirációt jövőbeli karrierjükhöz.

AHAM (Audi Hungaria Aktívan a Munkában) – esély mindenkor! program a csökkent teljesítőképességű munkavállalók továbbfoglalkoztatására, valamint érzékenyítő workshopok.

Egészség&közösség

Egészségcentrum munkatársaink számára, bő harmincfős, szakképzett egészségügyi stábbal és széles körű egészségügyi szolgáltatásokkal.

Kismama-tudásportál hogy a gyermekvállalás és a munkába való visszatérés kapcsán fontos információkat és teendőket mindenki egy helyen megtalálja.

Egészségprogramok kollégáknak az egészségügy három fő területén: foglalkozás-egészségügy, megelőzés és egészségfejlesztés.

Mozogj októberben!
Vállalatok közötti egészségtudatossági verseny, ahol nagyvállalati kategóriában az Audi Hungaria negyedik helyen végzett.

Mentálhigiénés Szolgálat a mentális egészség fontosságát népszerűsítő akciókkal és prevenciós céllal, egyéni és csoportos formában is.

Érzékenyítés EQ-fejlesztéssel, ahol tíz menedzser – mentorpárokat alkotva – öt nehéz helyzetben lévő fiatal felnőtt mentoraként segítséget nyújt abban, hogy felfedezzék erősségeiket és lehetőségeiket, közösen megalkotva a mentoráltak jövőképét.

NEXT LEVEL KEZDEMÉNYEZÉSEINK

Social Business
A projekt célja, hogy együttműködést alakítson ki olyan szociális vállalkozásokkal, amelyek többek között szociális problémák megoldásán vagy a környezet védelme érdekében tevékenykednek. Amellett, hogy az Audi Hungaria megbíz olyan vállalatokat, amelyek például részben vagy teljes egészében fogyatékkal élő munkatársakat alkalmaznak, önkéntes tevékenységgel és adományokkal is támogatja az integrációt.

BESZERZÉS A TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOKÉRT – INTEGRÁLÁS A BESZÁLLÍTÓI LÁNCOKBA
Az Audi Hungaria arra kijelölt csapata sikeresen kiválasztott egy catering beszállítót, túl a vállalat 30 éves jubileumi nagyrendezvénye kapcsán megbízott cateringcégen. Emellett további tizenöt potenciális társadalmi vállalkozást is felkutatott már Magyarországon, mellyel a vállat célja ne kevesebb, mint hosszú távon integrálni őket beszállítói láncába és ezzel a társadalom szintjén többletértéket teremteni.

Lucie Durand
A Yunus Social Business partnerségre lépett az Audival, hogy a Beyond Audit and Compliance projekt keretében segítse a Társadalmi Vállalkozások Magyarországi Koalíciójával kötött együttműködésekhez hasonló kezdeményezéseket. Ezek célja a helyi szociális vállalkozások között olyan potenciális beszállítók felkutatása, amelyek megfelelhetnek a vállalat igényeinek. Büszkék vagyunk rá, hogy az Audi Hungaria már most elkezdett szociális vállalkozásokkal szerződést kötni cateringszolgáltatásokra, ezzel a konszern első olyan telephelyei közé kerülve, amelyek aktívan foglalkoznak a témával. Alig várjuk a következő lépéseket és a szociálisan érzékeny beszerzés volumenének növekedését Magyarországon, hogy a vállalat működésén keresztül közvetlenül is pozitív társadalmi hatást érjünk el!

Lucie Durand, ügyvezető igazgató, Yunus Social Business

Örülök a továbblépésnek. Izgalmas utazás volt az Audi Hungariával, amit a pilotprojekt során átéltünk. A kihívások, amelyekkel találkoztunk, széles körű tanulságokkal szolgálnak a jövőre nézve. Úgy gondolom, a cselekvési tervben meghatározott irányok ígéretesek, és a továbbiakban még sok lehetőséget fedezhetünk fel.

Varga Éva, alelnök, Társadalmi Vállalkozások Magyarországi Koalíciója

Lucie Durand

SZOCIÁLIS CÉLÚ INNOVÁCIÓK AZ ÖTLETBÖRZÉVEL
A Yunus Social Business-szel együttműködve megvizsgáljuk az ötlet- és innovációmenedzsmentünket, hogy a jövőben az ESG-vel kapcsolatos kezdeményezéseket gyorsabban tudjuk azonosítani és támogatni, majd projekteket megvalósítani. Ezzel párhuzamosn a munkatársainkat arra buzdítjuk, hogy szociális témákban még több innovatív és fenntarthatósági ötletet nyújtsanak be az Ötletbörze keretében.

1
Sergio López Ramos
Nagyon örülünk az Audi Hungariával való együttműködésnek. Egy olyan vállalatról van szó, amely jól megalapozott és sikeres innováció-menedzsmenttel rendelkezik. Partnerségünk célja, hogy átfogóan értékeljük és továbbfejlesszük a vállalat innováció-menedzsment megközelítést. Mindezt a meglévő erősségek azonosítása és továbbfejlesztése, a jelenlegi hiányosságok és gyengeségek kezelése, valamint olyan rendszerek és folyamatok stratégiai megerősítése vagy létrehozása révén, amelyek lehetővé teszik a társadalmi és fenntartható innovációk fejlesztését.

Sergio López Ramos, ügyvezető igazgató, Yunus Social Business

3 ESG-MESTERKÉPZÉS
Masterstudiengang
Dr. András Torma
A Széchenyi István Egyetemen az Audi Hungaria közreműködésével hoztuk létre hazánk első komplex ESG témájú mesterszakját. Ennek célja, hogy a képzésben részt vevő hallgatók és szakemberek olyan tudással és képességekkel gazdagodjanak, melyek képessé teszik őket arra, hogy valamennyi gazdasági ágban vezető feladatot lássanak el az ESG-stratégia kialakításában, bevezetésében és a működtetésben egyaránt.

Dr. Torma András, szakreferens, Környezetvédelem, Audi Hungaria

Megvalósult kezdeményezések

Catering&More
Vállalatunk 30 éves jubileumi nagyrendezvényén a székesfehérvári Hatpöttyös étterem megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő munkatársai feleltek a vendéglátásért.

Karácsonyi vásár
Az Audi Hungaria munkatársaknak szervezett ünnepi vásárában szociális vállalkozásoknak is lehetőséget biztosítottuk termékeik kiállítására.

Governance

Michael Breme
Az Audi Hungaria elkötelezett a vállalatirányítás legmagasabb szintű normáinak betartása mellett, felismerve annak központi szerepét az ESG-keretrendszerünkben. A vállalatirányítás működésünk alapját képezi, és meghatározza döntéseinket. A szilárd irányítási elvek betartásával célunk a hosszú távú értékteremtés növelése, a bizalom erősítése a stakeholdereink között, az átlátható és etikus döntéshozatal biztosítása, valamint a fenntartható növekedés előmozdítása, miközben pozitív hatást gyakorlunk a társadalomra és a környezetre.

Michael Breme, az igazgatóság elnöke, Audi Hungaria

Az átláthatóság és elszámoltathatóság iránti elkötelezettségünk összhangban van az új európai vállalati fenntarthatósági jelentésről szóló irányelvvel (CSRD), felismerve a pontos és átfogó adatok jelentős szerepét fenntarthatósági törekvéseink értékelésében. Azt valljuk, hogy az átfogó audit szabályozások elengedhetetlenek ESG-jelentésünk validálásához, ezáltal szavatolva a stakeholdereink számára biztosított ESG-információk hitelességét és megbízhatóságát. Az ezen elvárásoknak való megfelelés érdekében nagy hangsúlyt fektetünk korszerű IT-infrastruktúránk, felkészültségünk és adatkezelésünk folyamatos fejlesztésére, így hatékonyan tudjuk támogatni ESG-jelentéseink minőségét.

Dr. Patrick Heinecke, Igazgatósági tag Pénzügy, IT, Beszerzés és Compliance, Audi Hungaria

Patrick Heinecke

Tanúsítás&elismerés

Rendszer- és folyamatauditok
A vállalat meghatározott időközönkénti külső és belső auditokon bizonyosodik meg arról, hogy minőségirányítási rendszere megfelel-e az ISO 9001:2015-ös szabvány követelményeinek, valamint a gyártóterületeken a VDA6.3-as szabványkövetelményeknek.

Digitális adatvédelmi menedzsment rendszer
A vállalatnál belső adatvédelmi tisztviselő látja el az adatvédelemmel kapcsolatos feladatokat, a jogi osztályon belül külön adatvédelmi munkacsoport működik, és valamennyi szakterületen létrehoztuk az adatvédelmi kapcsolattartói szerepkört. Munkánk elismeréseként a Wolters Kluwer Jogászdíj 2023 pályázaton az Audi Hungaria digitális adatvédelmi menedzsment rendszere az Adatvédelem és complience kategóriában a döntőbe, a legjobb négy közé került.

AKTIVITÁSOK 2023-BÓL

ISO 9001:2015, a hatékony irányítás fontos pillére. Igazolja, hogy az Audi Hungaria megfelel a folyamatorientáltság és a kockázatalapú gondolkodás speciális szabványkövetelményeinek.

eFKO bevezetése –, dokumentált információkezelési rendszer biztosítja, hogy adott szervezeti egység – az automatizált dokumentációellenőrzésnek köszönhetően – bármikor képes legyen audit szempontjából releváns adatokat szolgáltatni.

A munkabiztonsággal közös auditok — az ISO 45001 szabvány meghatározza a vállalat munkahelyi egészségvédelmi és biztonságirányítási követelményeit, figyelembe véve az érintettek munkavédelmi és jogi követelményeit, valamint előírásait, melyeket az úgynevezett belső kombiauditok folyamán ellenőriznek.

Korrupció és megvesztegetés elleni küzdelem — szilárdan rögzített vállalati irányelvek a korrupció elleni küzdelemmel, a munkahelyi kötelességszegések kivizsgálásával és a visszaélést bejelentő személyek védelmével kapcsolatban, valamint a kapcsolódó kötelező képzés a munkatársak és a menedzsment számára (Code of Conduct).

A compliance menedzsment rendszer biztosítja azt a keretrendszert, amelyen belül az etikus magatartás fenntarthatóvá válik. Az etikus magatartást támogatjuk, a törvények betartását megköveteljük.

A termelés CoP komformitása szavatolja, hogy a legyártott termékek megfelelnek a jóváhagyott prototípusnak. Beleértve a mérések biztosítását is, amelyek elengedhetetlenek a jóváhagyott járműjellemzők eléréséhez vagy fenntartásához.

Az SCC irányítási rendszerének bevezetése a szakosodott részlegek nagyfokú függetlenségét szolgálja, ugyanakkor cél a közös SCC-szinergiák megteremtése a társasági jog által megkövetelt minimális irányítás biztosítása mellett.

Új hulladékgazdálkodási intézkedések a 2023-ban életbe lépett új hulladéktörvény nyomán. Ezek lehetővé teszik, hogy az Audi Hungaria a koncessziós társasággal kötött külön megállapodással továbbra is megtartsa kiválóságát a hulladékgazdálkodásban.

Beszállítók vizsgálata – legyen szó széria- vagy általános beszerzésről, beszállítóinkat egy ún. S-minősítés alapján környezeti és társadalmi kockázatok szempontjából is értékeljük. A kockázatértékeléstől függően fenntarthatósági auditra is sor kerülhet a beszállító telephelyén.

Irányítási eljárások és szervezeti modell

Az Audi Hungaria saját ESG-stratégiával rendelkezik, amely részét képezi hosszú távú stratégiai céljainak. ESG-elkötelezettségünk következetes stratégiai és operatív működtetésére és intenzívebbé tételére világos szervezeti és eljárási ütemtervet vezettünk be. A vállalaton belül több, erre specializálódott részleg foglalkozik fenntarthatósági kérdésekkel az ESG minden dimenziójában. 2022 óta az ESG-t stratégiai cselekvési területként kezeljük, 2024-ben az ESG-stratégia és- irányítás külön szervezeti egységként jelenik meg a vállalati stratégia területén belül.

NEXT LEVEL KEZDEMÉNYEZÉSEINK

ESG-ADATMODELL ÉS IT-ARCHITEKTÚRA
A jövőbeli audit követelményeknek való megfelelés alapját a megbízható, kiváló minőségű ESG-adatok képezik, amelyek összhangban vannak a jövőbeli CSRD-előírásokkal. Az Audi Hungaria a konszern projektjének szerves része, és felelős a többdimenziós adatmodell és az ahhoz szükséges informatikai architektúra kialakításáért.

Brenda Klein
Az ESG-mutatószámokról, mint például a megújuló energiaforrások, valamint az újrahasznosítás aránya vagy a diverzitás, 2025-től a CSRD előírásait követő, külső könyvvizsgálók által hitelesített jelentést kell készíteni. Ezeknek a nem pénzügyi adatoknak a kezelése érdekében a Volkswagen és az Audi Konszernnel együttműködve egy modern informatikai architektúrában egy ún. „egyetlen, megbízható adatbázisként (Single Point of Truth)“ egy többdimenziós ESG adatmodellt dolgozunk ki. Ezenkívül a CSRD adatpontok termelési és pénzügyi mutatókkal való összekapcsolásával képesek leszünk a jövőben már korai szakaszban meghatározni az ok-okozati összefüggéseket és trendeket. Örömünkre szolgál, hogy szakértelmünket Shared Competence partnerként biztosíthatjuk, valamint az egész Konszern számára a bevezetés kísérleti projektje lehetünk.

Brenda Klein, Vezető, Eszközgazdálkodás/Treasury, Audi Hungaria

A Volkswagen Konszernen belül különös figyelmet fordítunk a környezetre és a társadalomra gyakorolt hatásunkra. Ennek a felelősségnek a tudatában az egész Konszernen belül támogatjuk a legkorszerűbb ESG-teljesítménymenedzsmentet. Az ESG-teljesítménymutatók hatóköre és sokfélesége miatt a vállalati fenntarthatósági beszámolási irányelvvel (CSRD) összhangban lévő jövőbeli fenntarthatósági jelentések összetettebbé válnak. Partnerünk, az Audi Hungaria értékes támogatást nyújt egy modern, audit szintű informatikai platform kiépítéséhez ESG és CSRD (Single Point of Truth) kérdésekben. Az Audi Hungaria a konszern több száz vállalatának lesz példaképe, ami nagy előnyt jelent számunkra.

Dr. Daniel-Sascha Roth,Vezető, Fenntarthatósági Menedzsment, Volkswagen AG

Dr. Daniel-Sascha
                Roth
Stefanits Gábor
A következő szint: egy olyan csúcstechnológiás IT-architektúra kifejlesztése, mely képes a gyáron belüli több mint 1000 ESG/CSRD adatpont és érzékelő zökkenőmentes integrálására és valós idejű összekapcsolására. A cél, hogy kihasználjuk a rendszereink és a platformjaink közötti szinergiákat. Együtt egy olyan robusztus IT-infrastruktúrát alakítunk ki, amely összhangban van a fenntarthatóság és a felelős adatkezelés iránti elkötelezettségünkkel az Audi és a Volkswagen Konszernen belül. A jövőképünk pedig: tudásunkat és IT-megoldásainkat világszerte megosztani a konszern tagjaival.

Stefanits Gábor, IT területi vezető, Audi Hungaria

Az AUDI Hungaria felelősségvállalása az ESG-adatok kiaknázása révén

Lokalisierung ikon

Lokalizáció

 • Adatpontok azonosítása
 • Adatintegráció automatizálása
 • Adatok megbízhatóságának biztosítása egy helyen
Verbindung ikon

Kapcsolódás

 • Többdimenziós adatkockák létrehozása összekapcsolt adatmodellekkel
 • Adatok különféle igényekre/ területekre való leképezése
 • Adatok kezelése (felosztás, összevonás, egyesítés, szétválasztás…)
Intelligenz ikon

Intelligencia

 • Okozati mintázatok és várható tendenciák észlelése adatkezeléssel
 • Adatszámítás, -javítás, mesterséges intelligencia használata
Verbindung ikon

Intézkedés

 • Adatok és ESG-célok beépítése az alapvető folyamatokba, egyértelmű felelősségi körökkel
 • A tervezés-cselekvésellenőrzés-beavatkozás folyamat vizualizálása
 • Riportálás, adatszolgáltatás a külső auditorok és minden más érdekelt fél számára
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.